Suomessa paljon erilaisia kalalajeja
Kalat ovat maapallomme yleisimpiä eliölajeja, joita on uiskennellut vesistöissä peräti viidensadan miljoonan vuoden ajan. Kaloja esiintyy lähes tulkoon kaikissa maailman vesistöissä. Kalat tunnistaa usein suomuista ja evistä, jonka lisäksi kaloilla on tyypillisesti kidukset, joiden avulla kalat pystyvät suodattamaan vedestä happea. Tästä johtuen kalat eivät selviydy maan päällä. Maailmassa on olemassa vain muutamia kalalajeja, jotka pystyvät selviytymään lyhyitä aikoja kuivalla maalla. Kalojen kehitystarina ja maailma on hyvin jännittävä, ja nykyään saatavilla runsaasta yleistä tietoa kaloista ja niiden käyttäytymisestä.
Suomessa on yllättävän monta kalalajia eli lähemmäs 70. Näistä yleisimpiä kaloja ovat ahven, särki, hauki ja lahna. Merialueilla esiintyy tämän lisäksi valtavasti silakkaa, joka on vielä muutama vuosikymmen takaperin oli yksi Suomen suosituimmista ruokakaloista.
Kalastukseen liitetään paljon myös erilaisia myyttejä. Japanissa kalastajat pukeutuvat omanlaisiin asusteisiin, jotka tuovat kalastukseen onnea. Japanilaista henkeä kalastusreissuille hakevat voivat myös pukea yllensä kigurumi-asut, jotka voivat tuoda kalastukseen rutkasti onnea. Suomalaiset vapaa-ajan kalastajat pyytävät pääosin juuri yleisiä kaloja, kuten ahventa, muikkua ja haukea, mutta miltei kaikki kalastajat toivovat saavansa erilaisia harvinaisempia jalokaloja, kuten kuhaa, siikaa ja Pohjoisessa erilaisia lohikaloja. Valitettavasti moni kalalaji on riistokalastuksen takia Suomessa uhanalainen, ja erityisesti lohi, vaellussiika ja järvilohi tulee jättää aina rauhaan. Uhanalaisen kalan pyydystämisestä koituu kalastajalle nykyään myös muhevat sakot. Sakkorangaistus on kuitenkin ainoastaan pelote vaan tärkeitä on saada vapaa-ajan kalastajat ymmärtämään Suomen kalakantojen monipuolisuuden tärkeys.