Kalastus kuuluu monien harrastuksiin ja miellämme sen herkästi kesämuistoihin laiturista ja mato-ongesta. Kesä ei kuitenkaan kestä ikuisesti, mutta onneksi kalastuksen harrastaminen onnistuu talvellakin. Talvikalastuksen perinteinen muoto on pilkkiminen. Kesäkalastuksen tapaan se tarjoaa luontoa ja mielenrauhaa. Kalastus tapahtuu jäähän poratun reiän kautta, mutta pilkkiä voi kyllä kesälläkin.
Onginta ja pilkkiminen kuuluvat Suomessa jokamiehen oikeuksiin, toisin kuin virvelöinti ja verkkokalastus. Näin ollen talvikalastus on myös kaikkien saatavilla. Sopivat välineet ovat oleellinen osa pilkkimisen onnistumista. Jo jäälle pääseminen voi olla osa ongelmaa, jollei tietä rannalle ole aurattu. Välineitä traktorilla auraukseen myyvät liikeet kuten kellfri, josta löytyvät järeämmätkin vehkeet maatalouskäyttöön. Onnelliset asuvat kävelymatkan päässä kalapaikoista, mutta toisinaan pilkkiminen vie kauaskin.
Pysy lämpimänä ja pidä pää kylmänä
Oleellista talvisäässä on pysyä lämpimänä, olit sitten jäällä pilkillä tai lenkillä. Pilkkijä istuu kuitenkin pitkiä aikoja paikallaan, mistä syystä vaatteiden tulee tarjota riittävästi suojaa ja lämpöä. Panosta kerrospukeutumiseen ja laadukkaisiin vaatteisiin. Muuten pilkkimisen aloitus ei kovin kallista olekaan, jos riittävästi lämmintä päälle pantavaa löytyy jo ennestään. Odottamisen ja istumisen vuoksi tarvitaan jakkara, jotta kylmällä jäällä ei tule istuttua itsensä sairastuttaen. Monet pilkkijän kalastusreput ovat käteviä, koska niissä on penkki usein mukana ja tilaa tavaroille.
Turvallisuuden vuoksi tulee jäällä liikkuessa muistaa aina terve järki ja turvallisuus. Jäänaskalit siis mukaan ja perehdy niiden käyttöön ennalta. Äläkä säilytä niitä repussa, vaan käden ulottuvilla. Jos putoat jäihin etkä tiedä mitä tehdä, voi käydä huonosti. Kuivaharjoittele ennalta, jotta pystyt toimimaan tilanteen yllättäessä. Kylmäshokki ei ole leikin asia ja jäihin pudotessa avainsana on rauhallisuus. Hätätilanteiden kannalta kannattaakin säilöä puhelin (varsinkin jos lähdet jäälle yksin!) vedenkestävässä pussissa ylätaskussa, jotta voit hälyttää tarvittaessa apua.
Pilkkijän varusteet
Jään rikkomiseen ja reiän tekemiseen tarvitset kairan. Kaira voi olla perinteinen käsin pyöritettävä tai moottorilla käytettävä. Kairan koko eli halkaisija kannattaa valita saaliin mukaan. Pienelle kalalle riittää pienempi kaira, jota saa helposti käsinkin pyöritettyä. Mikäli välineesi ja tavoitteesi tähtäävät isompaan kalaan, kuten haukeen tai kuhaan, tarvitset isompaa kairaa. Pilkkivapa on sangen pieni ja kevyt. Hauen pilkintään on olemassa isompia noin 30 senttimetriä pitkiä vapoja. Aloittelijalle löytyy sopivia pakkauksia, jossa kaikki vapaan kuuluvat tarvikkeet tulevat mukana. Pilkkiin kuuluu tietysti siima ja itse pilkki, muutaman senttimetrin pituinen metallinpala uistimen muodossa. Lopuksi painokoukku eli mormuska. Mormuska on pieni paino, jolla siima ja syötti uppoaa veteen, ja itse koukku, johon pistää syötti.
Syötit ja saaliit
Yleisin pilkkisyötti on kärpäsentoukka. Se on edullinen ja hyvin säilyvä, voit ostaa sitä usein pienissä rasioissa. Tietysti kastemadot sopivat tehtävään myös hyvin. Monet harrastelijat kasvattavat madot itse vaikka ämpärissä, koska ymmärrettävästi talvella niitä ei esiin kaiveta.
Yleisin saalis pilkkiessä on ahven. Ahvenfileet sopivat hyvin ruoanlaittoon ja ahven onkin ruokakalana tunnettu ja arvostettu. Lisäksi tulee paljon “roskakalaksi” kutsuttua kalaa, kuten särkiä ja kiiskiä. Niiden pyytäminen on kuitenkin kalaston hoitamista ja vaikka niitä ei ruokakaloina arvostetakaan, kyllä niillekin reseptejä löytyy. Sopivilla välineillä voi pilkkiä myös isompaa kalaa kuten haukea, madetta, kuhaa ja lohta.