Lohi on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista kaloista

Lohta pidetään usein kalojen kuninkaana. Lohella viitataan kaikkiin lohikaloihin, jotka asuttavat Pohjois-Atlantin sekä Tyynen valtameren alueita sekä jokia esimerkiksi Lapissa ja Pohjois-Amerikassa. Meille suomalaisille tunnetuimmat lohilajit ovat merilohi ja “kirjolohi” (https://fi.wikipedia.org/wiki/Kirjolohi), mutta lajeja on paljon enemmän, joten lohen ulkonäkö saattaa vaihdella melko suurestikin lajista riippuen. Nopeasti katsottuna lohi muistuttaa suuresti taimenta. Joillain lohilajeilla, kuten monilla Tyynen valtameren vesissä elävillä lohilla on hopeansinertävä väritys, kun taas Atlantin valtameren puolella elävät lohet ovat usein mustatäpläisiä. Lisäksi on olemassa myös kirkkaanpunaisella raidalla varustettuja lohia. Usein lohen väritys muuttuu riippuen siitä, onko sen elinympäristönä järvi- vai merivesi.

Lohet ovat vaeltavia kaloja, josta mainittakoon esimerkkinä Perämeren joissa elävien lohien vaeltaminen kohti merta kutemaan. Lohien vaeltamista on myös jonkin verran seurattu ja pisin vaellusreitti on todistetusti yli viidentuhannen kilometrin pituinen matka Perämereltä aina Grönlantiin saakka. Johtuen lohen valtavasta levinneisyydestä, on hyvin vaikea arvioida tarkkaan, kuinka paljon lohia todella ui maailman vesistöissä. On kuitenkin todettu, että maailman lohikanta on pienentynyt radikaalisti siitä, mitä se aiemmin on ollut. Suurimpia uhkia lohelle ovat saastuneet vesistöt ja sen myötä vedenlaadun huononeminen sekä liikakalastus. Tämä on pantu merkille myös Itämeren alueella, jossa on käynnistetty monia toimia lohikannan elvyttämiseksi. Esimerkkejä tällaisista toimenpiteistä ovat kalastuksen sääteleminen, vesistöjen puhdistaminen sekä istutukset.

Nykyisistä ongelmistaan huolimatta lohi on yksi maailman eniten tuotetuista kalalajeista. Lohi on sekä meillä Suomessa että myös maailmanlaajuisesti yksi suosituimmista kaloista myös ruokapöydässä. Erinomaisen makunsa lisäksi lohi on erityisen hyvä proteiininlähde. Lohen rasvapitoisuus on myös verrattain korkea ja siitä löytyykin runsaasti terveellisiä omega 3 -rasvahappoja. Lisäksi lohesta saa runsain mitoin vitamiineja ja mineraaleja. Lohet itse syövät useimmiten toisia kaloja ja toisinaan myös äyriäisiä. Itämeren lohien tavanomaisimpiin saaliisiin lukeutuvat kilohailit sekä kuoreet.